Bu Blogda Ara

18 Mart 2014 Salı

"Ve Dağlar Yankılandı" Kitap Yorumu ve Eleştirisi

   Herkese kocaman bir merhaba uzun bir ara verdim biliyorum inanın hep aklımda burası ama sırf yazmış olmak için çalakalem birşeyler yazmak istemiyorum.

   Bu gün  Khaled Houseini 'nin "Ve Dağlar Yankılandı" adlı çok satan romanına değinmek istiyorum en azından okumak isteyenlere bir fikir olur dedim bakalım bu kitabın yolculuğunda neler yaşadım.


                         
                      
                      
    

        Öncelikle yazarın diğer iki kitapları olan Uçurtma Avcısı ve Bin MUhteşem Güneş o kadar başarılıydı ki üçüncü kitabını bir kaç yıldır heyecanla bekliyordum ve raflarda yerini aldığındaki heyecanımı görmeliydiniz.


         Geçen şubat ayındaki bir seyehatim sırasında aldığım kitapların arasından okuma sırasında en öne aldım kitabımı ve kahve ve abur cubur ambiyansımı hazırlayıp başladım kitabıma.


          
                                       

           
             Kitap enteresan bir hikayeyle başlıyor ilk etapta müthiş sürüklüyor,fakat bölüm geçişlerinde farklı karakter yolculuklarına çıkmaya başlayınca ana karakteri o kadar unutturuyor ki,yine heyecanlanıyorum derken aniden kitapla bir türlü bağlantısı olmayan karakterler kitabı ziyaret ediyor peki yazar neden bu kişilerin hikayesine bu kadar değiniyor ki diyorsunuz.


             Örneğin kitabı okuyanlar için Peri ve Nebi'yi bu kadar anlatan yazar Abdullah'a neden hakszılık ediyor ve onun Amerika'da kurmaya çalıştığı hayatı anlatmak yerine başka gereksiz karakterleri kitaba hiç bir verim katmamalarına rağmen anlatıyor.

              Ayrıca kitapta bizi şaşırtabilecek bir olayı adeta bir film izliyormuşuz gibi üzerini o kadar kapatarak anlatıyor ki o bölümü anlamak için bazen geri dönüşler yapıyorken buldum kendimi oysa ki kitap okumak film izlemekten farklıdır görselliği kendi hayal dünyanızda yarattığınızdan yazar çok açık bir şekilde anlatmalı bence.Filmde görsel ögeler kullanıldığından izleyiciye ruhu aktarmak daha kolaydır bu nedenle bir yazar için dil ve anlatım çok önemlidir kaldı ki diğer iki kitabında hikayeleri çok açık ve net anlatmışken bu kitapta ben bir türlü zihnimde yaşadıkları yerleri ve kişileri canlandıramadım iyi bir tasvir bir türlü bulamadım.
   

             Baktım olmuyor kitap uzun zamandır elimde sürünüyor böyle olunca diğer karakterlere yaptığı yolculukları üstün körü okuyup Peri ve Abdullah'la ilgili olan hikayeye odaklanıp onları okudum.Housseini yine de kitabın sonunda heyecanı ve hüznü yakalamış ve bir şekilde bana göz yaşlarımı kendine yakıştığı üzre verdi .

             Kitap hayal kırıklığıydı deyip yazara haksızlık edemem ama ben daha büyük bi heyecan duymuştum itiraf etmek gerekirse.

Herkese kocaman sevgiler...



4 yorum:

  1. çok merak ettiğim kitaplar arasında en kısa sürede alıp okuyacağım bende...

    YanıtlaSil
  2. Kitapta o kadar isim geciyorki ana karakterleri Unutuyorsun hic begenmedim

    YanıtlaSil